D baan.
o

Stijn (25) is buschauffeur: “Dit is mijn roeping”

Stijn (25) heeft zijn roeping gevonden. De vrolijke buschauffeur tovert een lach op het gezicht van zijn passagiers. “Er gebeuren al zoveel erge dingen in de wereld, ik probeer een beetje vrolijkheid te brengen.”

Publicatiedatum: 18 juli 2024

“Ik heb altijd achter het stuur gezeten”, vertelt Stijn. “Op mijn 20e begon ik als bezorger voor PostNL. Daarna heb ik een tijdje in het buitenland gewoond. Toen ik terugkwam ging ik via Consolid aan de slag als bezorger voor Albert Heijn. Daarnaast reisde ik de wereld over. Ik houd van backpacken en heb ik zeven jaar tijd drie continenten gezien. Toen ik terugkwam van mijn laatste reis, besloot ik dat het tijd was voor een volgende stap. Ik was toe aan meer verantwoordelijkheid.”

Jip-en-janneketaal

Stijn houdt van sociaal contact en autorijden en komt al snel uit bij buschauffeur. “Ik heb contact opgenomen met Consolid, zij waren direct heel supportive. Ik kon terecht bij de Consolid Academy om een opleiding tot buschauffeur te volgen. Het theoriegedeelte is klassikaal. Je hebt dan met een groepje les op locatie. We hadden een hele fijne leraar. Ik ben zelf niet zo technisch, maar hij legde het technische gedeelte heel goed uit in jip-en-janneketaal.”

Ook het praktijkgedeelte gaat Stijn goed af. “In het begin was het even spannend in zo’n groot voertuig. Maar al snel maak je uren achter het stuur en krijg je het inzicht. Ook de begeleiding was weer heel goed.”

Gezagvoerder

In november 2023 haalt Stijn zijn rijbewijs. Sindsdien zit hij elke dag met een grote glimlach achter het stuur. “Ik geef mijn eigen invulling aan het werk. Ik begroet mensen bijvoorbeeld met een vrolijk: ‘Hallo, welkom in de feestbus!’ Er gebeuren al zoveel erge dingen in de wereld, ik probeer een beetje vrolijkheid te brengen. Passagiers reageren daar heel leuk en verrast op. Natuurlijk ben ik professioneel, maar ik maak er ook een feestje van.”

Het voelt voor Stijn alsof hij zijn roeping heeft gevonden. “Als buschauffeur ben je een soort gezagvoerder van de bus. Jij bent verantwoordelijk voor al je passagiers. Bovendien kun je er echt je eigen werkomgeving van maken. Dat geeft elke dag opnieuw een geweldig gevoel.”

Ook buschauffeur worden? Check de vacatures.